Ablaktípusok

Ablaktípusok: A fix ablaktól a többszárnyú nyíló-bukó ablakig

Az alábbiakban a nyílászárók megnevezésében kevésbé jártas olvasóknak szeretnénk segítséget nyújtani, megkönnyítve ezzel a megfelelő nyílászáró kiválasztását. Általában a következő ablaktípusokat különböztetjük meg:

1. Fix ablak

Az ablakot nem lehet kinyitni, fix üveg található benne. Olyan helyre ajánlott, ahol nem fontos a szellőztetés. Jelölése:

fix

2. Egyszárnyú ablak

  • Nyíló ablak: Az ablakszárnyat teljesen ki lehet tárni. Jelölése:

1szrny

  • Nyíló-bukó ablak: Két funkciója van az ablaknak. Vízszintes kilincsállásnál az ablakszárnyat teljesen ki lehet tárni, vagy ha nem akarunk nagy légáramlást a helyiségben, akkor felfelé fordított függőleges állásban 10-15 cm-re ki lehet buktatni. Jelölése:

nyb

  • Bukó ablak: Az ablakszárnyat 10-15 cm-re ki lehet buktatni, és nem lehet teljesen kitárni. Jelölése:

buk

3. Kétszárnyú ablak

  • Stulpos ablak: Csak az egyik ablakszárnyon található kilincs, a másik szárnyat a vasalaton elhelyezett karral lehet kinyitni. Ha mindkét szárnyat kitárjuk, középen nem marad oszlop (tokosztó). Csak az egyik ablakszárny lehet nyíló-bukó, a másik csak nyíló lehet. Jelölése:

stulp

  • Tokosztós ablak: Mindkét ablakszárnyon lehet kilincs. Ha mindkét szárnyat kitárjuk, középen marad egy oszlop (tokosztó). Mindkét ablakszárny lehet nyíló-bukó. Jelölése:

tokoszt

4. Három- vagy többszárnyú ablak

A három- vagy többszárnyú ablakokat a fent említett ablaktípusok összesorolásával kapjuk. Jelölése:

3sz